Доктор Силвия Бошнакова - Тачинова

Доктор Силвия Бошнакова - Тачинова

Доктор Силвия Бошнакова - Тачинова - Учител

Магистър по музикална педагогика. Силвия е трето поколение предучилищен и  музикален педагог в семейството си, носи харизмата, професионализма, обичта и всеотдайността към децата. Тя е сред онези млади специалисти, които са призвани да бъдат сред най-добрите в професията. Целият й 12 годишен стаж е свързан с работа с деца от ранна и предучилищна възраст. Работила е като музикален педагог в американската система “Gymboree play and music”, а от 10 години е част от екипа на ЧДГ „Сияние“. Завършва докторантура по Музикална психотерапия към Асоциацията на музикалните психотерапевти в България   -  член на световната асоциация по психотерапия. Провежда успешно индивидуални сесии с деца с хиперактивност,  говорен дефицит, липса на концентрация, с деца с аутистични прояви, депресевни състояния от преживяна травма и др., с което е изключително полезна за детската градина. Завършва специализирано обучение за йога инструктори към Българска асоциация по йога – „RYE - йога в образованието“ и става йога инструктор в ЧДГ „Сияние“. Системата е призната в цяла Европа и е част от задължителната обучителна програма във Франция, тъй като подобрява концентрацията,  вниманието, позитивните взаимоотношения и нагласи  в групата. Асаните в йога, дихателните практики и релаксиращи игри  повишават имунитета на децата, влияят благоприятно на физическото и психическо им здраве.

Силвия е първия млад музикален педагог в България, поканен от издателство „Просвета“ да стане автор на учебни помагала по музика за детската градина. През 2016 г. е част от екипа на програмната система-„АБВ игри“, одобрена от МОН и получава висока оценка за работата си от музикалните педагози в България за създадената от нея система – Книга за учителя, книжки и музикални примери за децата. Гласът й звучи в десетки учебни аудиозаписи на детски песни и приказки за детската градина. Силвия работи индивидуално като вокален педагог с талантливи деца от детската градина, подготвя ги за конкурси и участие във вокални групи като „БОН-БОН“, „Мечо Пух“и  „Пим-Пам“.

В ежедневието обгрижва и възпитава най-малките – децата от 1г.6м. до 3 години.  Монтесори твърди, че  тази възраст – ранното детство - е най-трудна за родители и учители, защото процесите на промяна се случват 2-3 пъти по-интензивно, отколкото при децата от 4 до 6 години.  С малките деца трябва да работят опитни специалисти, които знаят как да надграждат, отключват и стимулират индивидуалното развитие на всяко дете. Те оставят следа в целия бъдещ живот на човека.

Силвия е защитила пета професионална квалификационна степен и званието Старши учител.